Boeken


Minna - Biografie Humohrey Mijnals

 

Humphrey Mijnals is één van de sterren van de Surinaamse kampioensploeg Robinhood als hij in 1956 een contract tekent bij het Utrechtse Elinkwijk. Na een moeizaam debuut tegen Sparta, roept een supporter: ’Plak een postzegel op z’n kont en stuur hem terug!’

Een positieve instelling geeft hem de wilskracht om toch te slagen in het Nederlandse voetbal. In april 1960 maakt Mijnals als eerste donkere speler zijn debuut in het Nederlands elftal. In die wedstrijd maakt de verdediger indruk door een spectaculaire omhaal te maken. “Hij was een Braziliaan”, weet tijdgenoot Hans Kraay. “Die foto is de hele wereld overgegaan. Dat was zo’n geweldige actie, zoiets deden wij Nederlandse verdedigers niet, dat konden we niet. En als we het per ongeluk zouden proberen, zouden we moeten worden afgevoerd, met een hernia.”

Het boek ‘Minna’ (de bijnaam van Mijnals) gaat over het leven, met pieken en dalen, van de man die grote spelers als Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf voorging en wist te inspireren.

ISBN: 9789090374994

Verschenen bij Lusus Publishing

De Zwarte Panter - Frans de Munck

 

Frans de Munck, ook wel bekend als 'de zwarte Panter', is de meest iconische doelman uit de jaren 50 en 60. Zijn levensverhaal spreekt tot ieders verbeelding. Zo wordt de in Goes geboren jongen tijdens de tweede wereldoorlog gedwongen zijn geboortegrond te verlaten door de bezetter. Het geeft in 1944 in Sittard de aftrap voor een leven vol sportief succes, vrouwen(!), tegenslagen en bijzondere avonturen.  

De charismatische keeper is één van de helden die in 1953 de befaamde watersnoodwedstrijd speelt, is een superster in Duitsland en speelt ook nog een rol in een populaire film. Daarnaast is hij een vrouwenverslinder en één van de grondleggers voor het betaalde voetbal in Nederland. Als speler van Sittardse Boys, 1. FC Köln, Fortuna ’54, DOS, Cambuur, Veendam en Vitesse is hij populair bij supporters, maar omstreden bij medespelers. De ijdele doelman met het eigenzinnige karakter gaat zijn eigen weg, neemt nooit een blad voor de mond en gaat geen conflict uit de weg.
De Zwarte Panter leest als een waar gebeurd jongensboek.
“Het zou me niet verbazen als er nog ergens halfbroers of zussen van me rondlopen”
Verschenen bij uitgeverij Edicola

De Rebellen van de Bunnikside

 

In dit boek vertellen de betrokkenen het enige echte verhaal van de eerste voetbal-hooligans van Nederland. De auteurs wisten door te dringen tot de besloten wereld van de hooligans. Het boek kreeg waardering in binnen- en buitenland. 

 

4e prijs in de verkiezing van Beste Voetbalboek van 2019 (verkiezing van het blad Staantribune)

 

(Geschreven is samenwerking met Mike Vermeulen en Remco Kraak)

 


Breinstorm

 

Een gezonde jongeman wordt plotseling getroffen door een herseninfarct. Het gevolg is een opname in een ziekenhuis, een vluchtpoging uit datzelfde ziekenhuis en een herstel. Lees het avontuur van de auteur in Breinstorm.

 

 

ISBN: 9789492719010


Kleurrijk

 

Samen met Frits Tromp bracht Danny van der Linden in oktober 2016 het boek Kleurrijk uit. In dit boek worden veertien kleurrijke voetballers omschreven.

 

 

 

ISBN: 9789492475503


Art Speaks (when words don't)

 

Voor de Rotterdamse kunstenares Muriëlle Nandkoemarsing maakte Van der Linden dit boekje in 2015. Het boekje bevat een overzicht van het werk van de kunstenares. Alle teksten zijn verzorgd door Van der Linden.

 

In eigen beheer uitgegeven.


Het FC Utrecht-hart

 

Het FC Utrecht-hart beschrijft het verloop van een jeugdvriendschap aan de hand van diverse hoogte- en dieptepunten rondom voetbalclub FC Utrecht. Op zijn eigen wijze haalt auteur Van der Linden in deze roman momenten aan waarin iedere jongeman zich zal herkennen.

 

ISBN: 9789048431083


Mijmeren over Maarssen

 

Deze bundel bevat een aantal op zichzelf staande verhalen die elk een eigen belevenis weergeven. Verhalen waarin zeer herkenbare situaties naar voren komen. Ook al kom je niet uit Maarssen of omgeving, door de ge­detailleerde en haast poëtische beschrijvingen kan de lezer een geheel eigen beeld vormen van de situatie.

 

ISBN: 978-94-022-0341-7


L.O.V.E. 2

 

Een amoureuze ontmoeting in een zwembad, het afscheid nemen van een vrouw: 'L.O.V.E. 2' gaat verder waar 'L.O.V.E.' ophield. In deze bundel met korte verhalen over liefde, seks en passie neemt de auteur u dieper, intiemer en harder dan ooit mee in nachtelijke escapades, dagelijkse overpeinzingen en stedelijke ontdekkingstochten.

ISBN: 978-90-484-279-63


L.O.V.E.

 

Een ontmoeting met een oude vlam, de spanning van een nieuwe vrouw, een verloren liefde niet kunnen vergeten... Het komt allemaal samen in L.O.V.E. Deze bundel met korte verhalen schuwt geen onderwerp en kent hoge pieken en diepe dalen, zoals het de liefde betaamt.

 

ISBN: 978-90-484-2228-9


Langs de zijlijn van Galgenwaard

 

Als tienjarige zette Danny van der Linden zijn eerste stappen in Stadion Galgenwaard. Geraakt door de Utrechtse sfeer, voetbalhumor en het voetbalspel, werd hij een fanatiek supporter. Jaren later raakte hij als redacteur van het supportersmagazine Forza zeer dicht betrokken bij het wel en wee van FC Utrecht. Hij sprak diverse spelers, bestuurders en clubiconen en werkte deze gesprekken uit tot veelgelezen interviews. Voor het boek Langs de zijlijn van Galgenwaard bundelde hij deze gesprekken tezamen met zijn talrijke columns. Het resultaat is een boek over supporters, betrokkenheid, clubhistorie en allerlei andere zaken rondom FC Utrecht.

 

 

ISBN: 978-90-484-2041-4